אל תחפשו עבודה – תעשו מיתוג אישי

10.01.2009

תחילה קצת נתונים מארה"ב של 2008:

1.2 מיליון עובדים איבדו את עבודתם בשנה החולפת, שיעורי האבטלה עומדים על 6.5% והחברות הגדולות ויתרו על עשירית מכוח העבודה שלהן. שיעור הצמיחה התעסוקתי הוא הנמוך בשש השנים האחרונות, זאת למרות ש- 1.5 בוגרים יסיימו קולג'. האם הם ימצאו עבודה? לא בטוח שזה יקרה כשהיחס הוא 3.3 מועמדים על כל משרה.

אין לי את הנתונים המספריים אצלנו, אבל תסכימו איתי שבישראל במצב לא שונה בהרבה. מאוד קשה למצוא עבודה. הרבה יותר קשה למצוא עבודה שווה.

משנים גישה

הדרך בה אנו מחפשים (ומשיגים) כיום עבודה שונה ממה שהכרנו בעבר. שינויים דמוגרפיים, כלכליים, תרבותיים וטכנולוגיים, הביאו לכך שהגישה המסורתית שכללה בעיקר פניה למקורבים (קשרים, קשרים..), חברות כוח אדם או לשכות תעסוקה ונבירה במודעות דרושים  – בדרך לחלוף מהעולם.

קורות חיים סטנדרטיים? זה פאסה לגמרי. ככה זה כשאחד מכל חמישה מעסיקים מחפש רקע על מועמדים באינטרנט (כן, גם בפייסבוק). מסמך רזומה, מרשים ככל שיהיה, לא שווה הרבה, במקרה שהמעסיק ימצא תחת שמך אזכור שלילי בגוגל.

לאחר שהבנו שצריך לשנות גישה ושלאינטרנט יש חלק מרכזי בחיפוש וממציאת עבודה בימינו, הרשו לי להציג לפניכם שבעה טיפים שיעזרו לכם להשיג עבודה שווה:

1. אל תחפשו משרות, חפשו אנשים

 

אולי לא חשבתם על זה, אבל רוב המשרות השוות כלל אינן מתפרסמות. לפני שהמעסיק מפרסם שהוא צריך עובד, הוא קודם כל בודק במעגל הפנימי שלו ומברר לגבי עובדים מומלצים, או כאלה שהוא שם עליהם את הכוונת. לכן, מומלץ מאוד להגיע למעסיק הפוטנציאלי (או למקורבים אליו), לפני שהמשרה מתפרסמת לקהל הרחב. איך עושים זאת? מאוד פשוט.

מתחילים בגוגל. גוגל סורק (כמעט) את כל דפי האינטרנט הקיימים, ואם שמו של מעסיק פונטציאלי נמצא ברשת, סביר להניח שתוכלו להגיע לאזכורים שלו  בנקל על ידי  הקלדת שמו מנוע החיפוש. אם הוא רשום ברשת חברתית בעברית, סביר להניח כי תגיעו לעמוד שלו בקפה דה-מרקר. אם תחפשו אותו באנגלית, סביר להניח כי תגיעו לעמודים שלו ב- Facebook או ב- LinkedIn 

אם זה לא מספיק, ישנם גם מנועים לחיפוש אנשים כמו WINK, PEEK YOU, ו- PPL. למצוא את האנשים הנכונים ולהגיע אליהם – זה קל יותר מתמיד. רק צריך לשמור על כללי נימוס וחיזור אינטרנטיים בסיסיים. לדוגמא, אם אתם יוצרים אם המעסיק הפוטנציאלי קשר בפייסבוק, עדיף לשלוח לו תוכן שלכם שיעניין אותו, לפני שאתם מבקשים חברות.

2. אל תחפשו תוכן, צרו תוכן
Blogging Pictures, Images and Photos

אם אתם באמת רוצים למצוא עבודה שווה, עדיף לגרום למעסיק הפוטנציאלי להגיע אליכם במקום להגיע אליו. אז איך הוא יגיע אליכם, אם הוא בכלל לא שמע עליכם? שאלה טובה. הוא יגיע אליכם (באופן ישיר, או עקיף) אם תצרו בתדירות גבוהה תוכן מקצועי מעניין וייחודי ותפיצו אותו ברחבי האינטרנט.

הדרך הטובה ביותר לייצר תוכן אפקטיבי מתעדכן היא בעזרת בלוג מקצועי בו תפגינו את מומחיותכם ואת תשוקתכם לתחום בו אתם מעויינים למצוא עבודה. כדי שהבלוג ייצר נוכחות והשפעה, צריך התמדה וסבלנות. מדובר בתהליך ממושך שיניב פירות בטווח הארוך, לכן כדאי לפתוח בלוג מקצועי, עוד לפני שאתם נמצאים במצוקה של חוסר עבודה. במצב כזה, כשבאמת תחפשו עבודה שווה, יהיה לכם הרבה יותר סיכוי להגיע אליה.

את הבלוג המקצועי תוכלו לכתוב בתוך רשת חברתית (כמו תפוז, קפה דה מרקר, ישראבלוג), אך אני הייתי ממליץ לכתוב אותו על פלטפורמה עצמאית – כך תשיגו בידול ומיתוג. השתמשו ברשת החברתית כדי לקדם את הבלוג העצמאי שנמצא מחוצה לה.

3. השיגו עוקבים ותצייצו


מי שלא הבין את כותרת הביניים שבשורה מעל, כנראה לא מכיר את TWITTER – והוא לא לבד. רשת המסרים הקצרים (Microblogging) זוכה לפופולאריות הולכת וגואה בעולם, אך אצלנו בינתיים רשומים בה בעיקר גיקים ופריקים של אינטרנט. דווקא מסיבה זו, זהו בדיוק השלב שכדאי להירשם ולהתחיל להפיץ מסרים בטוויטר.

האפקט של הפצת המסרים בטוויטר נקבע בראש ובראשונה מכמות האנשים שתגרמו להם לעקוב אחריכם. אז כשאתם פותחים חשבון, אל תתביישו לשלוח מיילים עם הצעות מעקב (Follow Me) לכל מי שיש לו נגיעה מקצועית אליכם. כדי שהצעות המעקב לא יהיו סתם ספאם, הפיצו אותם כשיש לכם מסר מעניין ובלעדי במיוחד להפיץ. זה לא חייב להיות תוכן ששייך לכם, זה גם יכול להיות סרטון או מאמר מקצועי שראיתם באינטרנט שקשור לתחום מקצועיותכם.

ככל שתאספו קהל עוקבים רחב יותר, כך להודעות שלכם יהיה אפקט גדול יותר. ובמקרה כזה, מסר כמו : "אני מחפש עבודה", יכול לעשות את העבודה יותר מכל דבר אחר.


4. היום קורות חיים זה כרטיס LinkedIn


גם רשת ה- LinkedIn, למרות שהיא מוכרת בהרבה מהטוויטר, טרם השתרשה בישראל. אחת מהסיבות לכך שמספר הרשומים הישראלים הוא יחסית נמוך  היא השפה, אבל כשמדובר בפרטים יבשים של קורות חיים, אנגלית היא לא משהו שצריך למנוע ממכם להירשם. ואם אתם מחפשים עבודה שווה, סביר להניח שגם תידרש מכם אנגלית לפחות ברמה בסיסית. אגב, הפרטים של הכרטיס הם באנגלית, אך ניתן לרשום את שמכם בלינקדאין גם באותיות עבריות – וזה חשוב מאוד כשהמיתוג האישי מופנה כלפי אלה המחפשים את שמכם בגוגל.

LinkedIn היא רשת של קורות חיים ולכן צריך להתייחס אליה במלוא הרצינות והרשמיות. זה לא פייסבוק! הקפידו על תמונת פרופיל ברורה (עדיף מקצועית) ומלאו את פרטי הרזומה שלכם בהקפדה. גם במקרה זה, אל תתביישו לשלוח הודעות התחברות לאנשים וניתן לעשות זאת בקלות על ידי כלי הסנכרון שלינקדאין מאפשר עם הכתובות ששמורות אצלנו ב- GMAIL או ב- OUTLOOK. נצלו את אופציית ההמלצה בלינקדאין, ובקשו ממעסיקים בעבר ובהווה להמליץ עליכם.

5. גם אתם שווים מודעה


אם יש לכם פלטפורמה אינטרנטית מרכזית אליה אתם רוצים שהמעסיק יגיע, מומלץ מאוד לפרסם אותה. זה אולי יישמע לכם מוזר, אבל פרסום בגוגל עובד לא רק על מכונות כביסה או מטהרי מים – הוא אפקטיבי מאוד גם על אנשים. במידה ומעסיק פוטנציאלי יחפש את שמכם בגוגל (ותהיו בטוחים שהוא יעשה זאת), מודעת טקסט תייצר אפקט משמעותי. זה לא רק שהוא יגיע לאן שאתם רוצים, הוא גם יבין שאם אתם משקיעים כדי לפרסם את עצמכם, כנראה שיש בכם משהו ששווה את זה.

מה שצריך לעשות זה לפתוח חשבון בגוגל (למי שאין) ולאחר מכן להירשם למערכת הפרסום ADWORDS. צרו לעצמכם מודעה אטרקטיבית בה יופיע שמכם, תיאור העמוד אליו אתם מפנים והקישור. אתם קובעים את תקציב הפרסום, כשהעלות הממוצעת לקליק על המודעה לא צריכה להיות יותר משקל – ותאמינו לי שכל שקל שווה את זה.

6. וידאו שווה 100 אלף מילים

אם תמונה שווה 1000, אז וידאו שווה פי 100 ממנה. האפקט של וידאו CV על המעסיק הוא אדיר, ולו רק בשל העובדה שלרוב המועמדים אין את זה. לא צריך לעשות מזה הפקה גרנדיוזית – כמה מילים עליכם, על נסיונכם ועל העבודה שאתם מעוניינים למצוא. בקיצור, נאום המעלית שלכם.

הוידאו צריך להיות קצר ותמציתי ונקי מבחינת תמונה וסאונד (הקפידו על תאורה ומיקרופון). היום לכל לפטופ סטנדרטי מחוברת מצלמת רשת ובלחיצת כפתור אחת יתן להקליט את עצמכם ובלחיצת כפתור שניה ניתן להפיץ את הוידאו לכל העולם. צלמו את עצמכם שוב ושוב , עד שתהיו מרוצים מהתוצאה הסופית. אין דבר פשוט מזה, ואסור ליפול בקטע הטכני. את הסרטון העלו לאתר שיתוף וידאו (Youtube – במילים אחרות), ולאחר מכן תעשו לו אמבד בפלטפורמות שלכם. הקפידו לצרף אותו כלינק לקורות החיים הסטנדרטיים.

7. מתגו את עצמכם – וינחתו עליכם


לסיום רציתי להביא בפניכם כלי מצוין למיתוג אישי באינטרנט שפותח על ידי חבר'ה ישראלים ומופץ לכל העולם. מדובר בשירות הנקרא LookUpPage

לכאורה מדובר בשירות המקביל ל- LinkedIn, אך לוקאפ-פייג' נותו הרבה יותר. אם תירשמו לשירות תקבלו תמורת 88$ לשנה עמוד נחיתה ממותג + דומיין שם מלא (www.yourname.com) + מודעת PPC תחת שמכם. במקרה כזה, כל מי שיחפש אתכם בגוגל, יראה בראש התוצאות את עמוד הנחיתה – וזה בדיוק המקום אליו אתם מעוניינים שהוא יגיע.

בנוסף, השירות מקנה לכם גישה מלאה לניהול העמוד הממותג ובנוסף מספק לכם סטטיסטיקה הכוללת בין מידע לגבי כמה אנשים חיפוש את שמכם בגוגל ומאיפה הם הגיעו – ורק בשביל זה שווה לעשות מנוי.

קטגוריות:

תגיות:

One thought on “אל תחפשו עבודה – תעשו מיתוג אישי

  1. פוסט מעולה!
    הייתי מוסיף גם את האימייל ככלי להפצת הנוכחות האינטרנטית של המועמד – ע"י הוספת לינק לאתרפרופיל לינקדאין בחתימה ובשורת הסטטוס. האימיל הוא כלי נפוץ מאד, בו אנחנו משתמשים ביום יום פעמים רבות ואי אפשר לדעת אם האדם עימו מתכתבים במקרה מכיר מישהו שמחפש עובדים או מחפש בעצמו. להזיק זה לא יכול 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.